Házasodna a gazda - Kiskosztümben a disznók között

A Házasodna a gazda egy romantikus, női nézőket megkönnyeztető párkereső akar lenni, de a tévéző a Benkő-, Alekosz- és Delhusa-féle párosodó realityk után bizalmatlanul ül le a készülék elé. Hogyan találja fel magát tizenkét városi asszony a pajta környékén, trágyaszagban? A több hónappal ezelőtti, gazdákat bemutató műsor után hosszú szünet jött, a jó pár reality alatt kellő rutint szerzett stáb szelektált a jelentkező nők közül, majd elkezdődtek a forgatások azzal a négy vidéki, állattenyésztésből, növénytermesztésből, fakitermelésből élő férfival, akik iránt a nagyobb érdeklődés mutatkozott városi nők részéről. A Házasodna a gazda koncepció magva: bemutatni a városi betonhoz szokott asszonyokat egy idilli, szép, falusi környezetben, amint hol sután, hol direkt módon megpróbálják elcsavarni a tehetős gazdálkodó fejét. A műsorfolyam valójában október utolsó napján indult, a gazdák előbb Liluval paroláztak, majd kaptak egy szép fadobozt, benne az irántuk érdeklődő nők szerelmetes hangulatú leveleivel, amelyekben megpróbálták meggyőzni az általuk kiszemelt urat, hogy őket válassza. Minden pannon cowboy kapott hat villámrandit, majd a pár perces beszélgetések után dönteniük kellett, ki menjen haza, mely három nő költözhet a tanyára, birtokra, a gazdaságba.
Elsőre feltűnik, hogy szemben a Benkő feleséget keres-sel, az Alekosszal felvett, szintén szürreális és gyakran blőd Szerelem a legfölsőbb szinteken-nel vagy az épp az RTL II-n futó, de jó két éve leforgatott I Love Gjoni-val szemben, hogy itt - legalábbis két adás alapján - nem a trash reality felé mentek el a szerkesztők, helyette a néző kapott egy valamivel lassabb tempójú, kifejezetten ügyesen fényképezett, szép tájakon forgatott műsort. Szemben a másik három, szintén RTL-es termékkel, ez nem arra ment rá, hogy, hogy folyton viszálykodó, rosszindulatú, primitív hárpiának vagy bőgőmasinának állítsa be a nőket, és nevetséges pocájává, öntelt bohóccá tegye a főszereplő férfiakat. A narrátor szövegében elfért ugyan a "sármos sertéstenyésző" kifejezés, ez talán a határon van még.
Persze így is becsúszott egy-két olyan nő a műsorba, akiknek kinézete, zavart viselkedése alapján egyértelműen nem ott volt a helye (az egyik nem is nézett a célszemélyre), de őket finoman eltanácsolta az adott gazda. Mondjuk a tízcentis sarkú cipellőben betipegő nőt nem értettük, és a széttetovált karú asszony is furcsán hatott a falusi levegőn felnőtt, cserzett arcú gazdálkodó mellett - és úgy egyáltalán, az első randira mindenki úgy ment, mintha egy pláza kávézójába tipegett volna. Senki nem kockáztatta a gumicsizmát, a szalmakalapot és kantáros nadrágot, pedig biztos hálás lett volna a stáb.
A hepehupás földúton hatalmas bőröndöt vonszoló nő, a falusi buszmegálló elé szekérrel beguruló gazda emlékezetes képek voltak a Házasodna a gazda reality első igazi adásából, némi falusi romantikát már kaptak a tévézők, az operatőr pedig jól elkapta azokat a pillanatokat és pillantásokat, amelyekből kiderül, hogy van-e valódi vonzalom egy férfi és egy nő közt - mert akadtak ilyenek is.
Ha nem fordul gyorsan a trash felé, és nem dobja oda a szereplőket pár olcsó poénért (mint a trágyába arccal beeső menyecske), akkor nő számára nézhető párkereső műsort fabrikált a nyáron az RTL. A hódmezővásárhelyi Bence gazda a fiatalabb lányok egyik kedvence lehet a műsorfolyam során, értelmesnek tűnő, jóvágású fickó, a nógrádi András gazda pedig alighanem begyűjtött már pár, vele rokonszenvező tévézőt: biztos akadtak sokan, akik megsajnálták, mert az általa kiválasztott három nőből az egyik röviddel a megérkezés után bejelentette, hogy hazamenne, volt előző szerelme visszavárja. Minidráma is volt tehát - rutinos húzás egy rutinos tévéstábtól.